A CO2 palackok funkciója a borászat világában

Borász családba születve nem is volt kérdéses, milyen szakmát választok magamnak, ha felnövök. Miután elvégeztem a szőlész-borász mérnöki képzést az egyetemen, visszaköltöztem Vácra, a szüleim közelében vettem egy nagyobbacska szőlőskertet. Ez az ideális közeg a számomra, itt érzem magam a legjobban. Csodálatos érzés reggelente kiülni a teraszra és hallgatni a természet hangjait, elkortyolgatva közben a kávémat. A családi borospincénk vezetését nemrég vettem át apámtól, de a saját birtokomon is alapítottam egy kisebbet, így elég sok dolgom volt mostanában, ment a biznisz rendesen, volt sok megrendelésünk. A környező városok, falvak boltjai is vásároltak tőlünk palackokat forgalmazásra, ebből is sok jövedelmünk származott. A borkészítés folyamata nem egyszerű dolog és az egyre növekvő igény miatt több alkalmazott foglalkoztatására volt szükségem. Így vettem fel magam mellé asszisztensként Andort, aki jelenleg még levelező tagozaton tanulta a szakmát, de a tudása jóval a korosztálya felé emelte őt. Ambiciózus volt és törekvő, láttam rajta, hogy akarja és érdekli őt, amit csinál, rajongott a borszakmáért. Pont egy ilyen jobb kézre volt szükségem, hogy a megrendelőink igényeit teljes mértékben ki tudja elégíteni a két pince. Édesapám nyugdíjasként már csak a háttérből figyelte a munkásságomat, de úgy éreztem, büszke rám. Gyerekkoromban sokat vitt ki a szőlősbe és a pincébe is, így már óvodás korom óta rendszeresen az életem része volt ez a világ.

Mikor elkezdődik a szezon…

Nyár vége felé járt már az idő és egyre csak közeledett a szüret ideje. Andor izgatottan várta, hogy végre igazán megkezdődjön a munka, hisz ez lesz az első szürete neki a pincénknél. Mivel neki kellett állni az előkészületeknek, rábíztam a jobb kezemre a szükséges termékek beszerzését, például a CO2 gázét, ami az erjesztés folyamatában igen fontos szerepet játszik. Az előző beszállítónkkal több hibás palack és kommunikációs probléma miatt meg kellett szakítanunk a kapcsolatot, mivel nem kockáztathattuk a pincék felfelé ívelő karrierjét. Andor azt a feladatot kapta tőlem, hogy szerezzen egy új beszállítót, aki megbízhatóbb az előzőnél és a CO2 palack jó áron kapható náluk. Pár nap alapos kutatómunka után, miután több forgalmazóval is tárgyalt telefonon, sőt személyesen is, megtalálta az ideális jelöltet a számunkra, aki nem voltak más, mint a Gázpalackfutár nevű internetes oldal mögött álló cég. Telefonos megkeresésünkre és a beszerzéssel kapcsolatos kérdéseinkre igazán kielégítő választ adtak, így azt a döntést hoztam meg, hogy megbízom Andort, menjen el a telephelyükre és hozza el nekünk a megrendelt termékeket. Mivel hatalmas nagy szerencsénkre a cég is váci székhelyű, így nem került semmibe, hogy elmenjünk hozzájuk és elhozzuk a palackokat.  A korábbi elképzeléseim szerint ez az új beszállító a CO2 palackokat jó áron árulta, így nem volt semmi akadálya a kooperációnak.

Megvan az új beszállítónk!

Miután Andor elindult a beszállító székhelyére, pár kollégával nekiálltam az előkészületeknek, megcsináltam a szükséges papírmunkákat és összeírtam, milyen beszerzésekre van még szükségünk a szezon során. Egy rövid számolás után kiderült, hogy a megrendelni kívánt CO2 palack nem lesz elég a szezon elejére sem, ezért utána telefonáltam Andornak, hogy ha lehetséges, akkor hozzon többet. Mikor hívtam, már pont ott volt a Gázcseretelepnél és átadta a telefont az ottani ügyintézőnek. Hihetetlen alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot, hogy az előre megbeszélt palackok mellé még tudtak nekünk biztosítani plusz készletet és a számlát is ehhez viszonyítva állították ki, így nekik köszönhetően megúsztuk az idő előtti készlethiányt. Biztos voltam benne, hogy legközelebb is tőlük fogunk CO2-t igényelni, rég találkoztam ilyen megbízható és kompromisszum késznek tűnő céggel, akik ahelyett, hogy reklamálni kezdenének, megpróbálnak eleget tenni a vásárló elvárásainak és kéréseinek.

Hogy is használjuk fel a CO2-t?

co2 palack jó áronAndor bevetése elkezdődött, elérkezett a szezonnyitás, így neki kellett állni a keményebb, gyakorlatibb munkának. Mire is való a CO2 a borszakmában? A mi pincénkben lényegében egy elengedhetetlen dolog ahhoz, hogy végbemenjen az erjedés folyamata a szőlőszemekben. Az erjesztőtartályba töltjük bele a CO2-t egyéb más vegyületekkel, így válik lehetővé nálunk a boraink előállítása. Andor ezt a szakmai részt kente-vágta, így arra gondoltam, felügyelhetné ő ezt a folyamatot a pincében. Nagyon örült, hogy ezt a felelősségteljes posztot rá bíztam és igyekezett minden elvárásomnak megfelelni a munkája során. A folyamat levezénylését egy ideig én is szemmel kísértem, de úgy vettem észre, határozott a kiállása és magabiztosnak tűnt, így egy idő után ellenőrzés nélkül is dolgozhatott ezen a részen. A nagy mennyiségű megrendelés és az igen jó terméshozam miatt a CO2 a vártnál is hamarabb elfogyott, ezért utánpótlásra volt szükségünk. A beszállítóval történt egyeztetés után ismételten Andort kértem meg, hogy menjen és pótolja gyorsan a szükséges CO2 mennyiséget, mert nem szerettem volna, ha sokáig áll a munka. Ezt a beszállítóval is közöltem, aki megértette, hogy nekünk a munkánk függ ettől a dologtól, ezért azonnal tudta számunkra biztosítani a kellő mennyiséget, ezáltal nekik köszönhetően ismételten folytatódhatott a termelés a pincékben.

A szezon

Szerencsére tovább folytatódott a sikerszéria a pincéink bortermelésével kapcsolatban, a szezon alatt nem zajlott le semmi drasztikus dolog, vagy nagy katasztrófa. A CO2 beszerzés is zökkenőmentesen ment tovább, sikerült a beszállítónkkal olyan kapcsolatot kialakítani, ami nagyon megkönnyítette a munkánkat. A jó ár mellett a minőséget is tudták garantálni és ez ritka ebben a szakmában szerintem. Ilyen együttműködő céggel rég dolgoztam együtt. Andor is egyre inkább belerázódott a munkába, jó volt látni, hogy vannak még fiatalok, akiket érdekel ez a szakma, ami itt a vidéken már-már kihalófélben volt. Terveztünk pincét nyitni távolabbi vidékeken is, a Balaton- felvidéken, vagy Tokajban lett volna a legideálisabb a számunkra, de ott sajnos nagyon drága volt egy pincészet, jó pár évnyi kemény munka után azonban tervbe lehet már venni. Édesapám többször ellátogatott hozzánk és örömmel nyugtázta, hogy minden rendben az örökségével, olyan ütemben folyik a munka, amilyenben kell. A szezon végén rekord eladási számokat hoztunk és egyre csak gyűltek a megrendelések, így az igényeink is tovább növekedtek. Sok energiát kellett belefektetni, hogy olyan kapcsolati hálót építhessünk ki, ami nem csak nekünk, de a velünk szerződésben álló cégeknek is kedvező. Nem gondoltam volna, de tavaszra annyi bevételünk gyűlt össze, hogy tudtunk tovább terjeszkedni, igaz, nem a hőn áhított Balatonnál, vagy Tokajnál, hanem a város környékén, de innen már nem tűnt távolinak a többi tervezett pince megnyitása sem.

A jó kapcsolatok mindennél többet érnek

Szerencsésnek érzem magam, hogy a velünk kapcsolatban álló partnerek alkalmazkodni tudtak a változásokhoz és a megnövekedett számú beszerzéseink ellenére továbbra is biztosítani tudják a minőségi termékeket és szolgáltatásokat. Különösen igaz ez a Gázcseretelepre, akiknek a termékeire fokozottan szükségünk van, főleg most, hogy három pincét kell ellátniuk, de egyszer sem léptek vissza, mindig teljesítették a megbeszélt megrendelést és továbbra is kompromisszumképesek maradtak. Mindenkinek ilyen partnert kívánok, mint ők, velük tökéletesen működik a munka és a hozamok is felfelé emelkednek!