Borászat és napelemes rendszerek

Egy valamire való magyar ember nem hagyhatja ki azt a nagyszerű élményt, hogy megismerkedik az Eger környéki tájakkal és persze borvidékekkel. Még annak is kötelező arrafelé legalább egyszer az életében kitérőt tenni, aki nem is szereti a borokat. Már csak azért is, mert ha ott türelmesen végig kóstolja a kínálatot, biztosan talál olyat, ami igazán elnyeri az ízlését.

Ismerős házaspár mindkét tagja így járt. Soha nem voltak nagy bor szerető emberek, inkább csak a sörkülönlegességeket próbálgatták. Már idősebbek voltak a gyerekeik, amikor is egyszer házassági évfordulóra azt kapták tőlük, hogy befizették őket hétvégére, egy egri bortúrára. Azért én azt tudom, hogy a kedves gesztus mögött valójában meghúzódott egy olyan titkos szándék is, hogy amíg a szülők távol vannak, a gyerkőcök csinálnak egy néhány napos házibulit. Így is történt. A gyerekek remekül kimulatták magukat, de azért a szülők sem unatkoztak.

A házaspár férfi tagja napelemes rendszerek szervizelésével foglalkozik, és el volt azon teljesen képedve, hogy Kelet Magyarországon, ráadásul ebben az autentikus környezetben milyen rengetegen használják ezt a környezettudatos megoldást. Már csak azért is zseniálisnak tartotta, mert tulajdonképpen tényleg az ország azon területein, ahol a szőlő megterem, ráadásul ilyen kiváló minőségben, lehet a leginkább a napelemes rendszerek adta új élményeket, és a jobb lelkiismeretet megtapasztalni.

A házaspár női tagja azonban még nagyszerűbb felfedezésre tett szert. Ez pedig nem más, mint a jégbor. Ennek az italnak az elkészítéséhez szükséges mustot a megfagyott szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok és egyéb szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és emiatt a fagyott szőlőből préselt bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú lesz. Ahogy jobban belegondolok, ez a tökéletes megfogalmazása pepitában annak, hogy hogyan érzi magát másnap az ember, ha előző nap kicsit sokat ivott. Hát az ismerős házaspár is így érezte magát hétvégére.

A remek kis tanulmányi kirándulásuk egy csendes hazaúttal és egy még csendesebb, tiszta és már szinte gyerekmentes, nyugodt otthonnal ért véget. Azóta akárhányszor mennek, hoznak nekem jégbort kóstolóba. Egyszerűen nem lehet nem imádni.