Napelemmel forralt bor!

Régi cimborámmal, Dénessel már régóta tervezzük, hogy vissza kéne tekinteni a múltba és meglátogatni Eger városát, ahol képzőművészeti tanulmányait végezte és ahol feledhetetlen ifjúkori kalandokat éltünk át. Gyakran látogattam le Salgótarjánból Egerbe, hogy megkíséreljük kiinni a Szépasszonyvölgy minden pincéjét, sajnos ez néha majd nem sikerült, legalább is mi azt hittük.

Most végre újra lehetőségünk adódott, hogy lelátogassunk, és miután kívülről megnéztük barátom régi almamáterét elindultunk, hogy a régi jó, vagy rossz szokásainknak eleget tegyünk!

A Szépasszonyvölgy még mindig könnyet csalt szemünkbe, területi fekvése és békessége egyszerűen lenyűgöző, így hát nem is tétováztunk, beültünk az első pincébe, ami elénk került. A 3. kancsó bornál jártunk mikor egy elég érdekes témáéról kezdtünk el beszélgetni.

Az emberek, miért nem fektetnek megújuló energiába, azaz pontosan napelembe?

Egyre többen, főleg kis energia felhasználású cégek választják a napenergiát az áramszolgáltatók helyett, mert olcsó és pár éven belül megtérül az ára. Lehetséges kevés emberhez jut el a gondolat, hogy lehetséges ez a megoldás is, vagy csak fél a napelem méreteitől, pedig van már családi ház barát megoldás is. Könnyen telepíthetőek és a karbantartásához sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni és nem tudom hangsúlyozni, hogy mennyire csökkenti a folyamatosan emelkedő villamos energia kiadásaid!

Bár tény, hogy aki nem jártas a napelem rendszer témában utána kell érdeklődni picit, hogy az ember képbe kerüljön például, hogy a napelem méretek mekkorák legyenek és milyen típus éri meg legjobban.

napelem méretekA 4. kancsónál már abba sikerült belegondolnunk, hogy mi lenne, ha a Szépasszonyvölgy felett egy tartórendszer kerülne és befednénk az egészet egy jókora napelem rendszerrel! Ami beérkezne, napfény azt árammá alakítanánk, és azt felhasználva világítanánk ki az egész völgyet, persze természetes fényszerű lámpákkal.

A napelem méreteit és típusait tájolásnak megfelelően változtatnánk. Persze nem vagyunk szakemberek így csak elméletbe találtuk ki, hogy biztos nagyon hatékony lenne, ha többségében kristályos napelemeket használnánk, mert napjainkba ezeknek nagy keletjük van, de a monokristályost se vetnénk el, mert ezeknek költségesek, de nagyon hatékonyak. Persze gondolnunk kell azokra is, akik egy-egy pincében hajnalig mulatnak, nekik is kell a napelem csarnokban a fény, így használnánk polikristályos szilícium napelemeket is ami a reggel és az esti gyengébb szórt fényt elég jól kezeli! Persze ez csak egy utópia, de gondoljunk bele, ha nem csak a világításhoz használnánk a napelemeket, hanem a bor előállításához, az mennyire ”menő” lenne már! Drága jövő várunk tárt karokkal!

Ezt a beszélgetést hallván bekapcsolódott hozzánk egy ismeretlen, aki jobban képben volt a megújuló energiaforrások felhasználásával, mint mi és elég sok új információval tudott szolgálni. Mesélt még nekünk még pár napelemfajtáról, ha jól emlékszem szerves festék alapú napelemekről, amik elektrokémia elven működnek, a fényelnyelő anyag egy szerves festék, de ez már nekünk kicsit magas volt, mert már elértük a hatodik kancsó bort is.

Kár hogy már a napelem méretekre nem emlékszem, hogy hova mekkora kell és miért és milyen típusú, de akinek fontos a földünk sorsa biztos, hogy utána tájékozódik ezeknek a lehetőségeknek, mert a fosszilis energia hordozók már a végüket járják, a nukleárisról meg ne is beszéljünk, mert annál környezet gyilkosabb és veszélyesebb nem létezik.

Nem emlékszem, hogy hányadik kancsónál álltunk meg, de egy nyugodt kis fogadó első emeletén ébredtünk. Egy kiadós reggeli után távoztunk a völgyből és elindultunk megtenni a tiszteletkört Eger városában, megnéztük az össze kötelező nevezetességet, ami ilyenkor illik.

A várnál szintén beugrott a napelemes téma, amit a tegnap esti tivornyázásnál feszegettünk, és arra jutottunk, ha megint megszállna minket a török, hiába vágnák el a vezetékeket, ha a várat felszerelnénk napkollektorokkal. Bár itt már a napelem méreteit már nem feszegettük.

Túránk végéhez értünk, felpattantunk a vonatra és hazavonatoztunk Budapestre. Kicsit elfáradtunk ezalatt a kiruccanás alatt, de az egri bor még mindig isteni és hihetetlen gondolatokat képes az ember fejében létrehozni!

Összegezve, a földért élj a napenergia és a megújuló energia lehetőségeivel, jó ötletért fordulj az egri borokhoz!

Egészség!